June 06, 2012

Cheese cake tak perlu bakar



sumber gambar cheese cake, dari fb cha

sumber gambar cheese cake dari fb cha


sumber resipi dari chef 'Aisyah Abdul Razzak , sila klik sini


Bahan-bahan :

1)  Cream cheese philadelphia (agak-agak je)
2) biskut cheese (kte pakai dari sarawak pye sbab die nipis, tp mana2 pun bley..julie's pun okey)
3) Tin susu pekat manis tin kecik (agak-agak je)
4) susu tepung atau susu lain pun boleh (suhu susu suam-suam kuku je)



Cara-cara membuatnya :

1) Kacau cream cheese dengan apa-apa pun boleh, asalkan kacau bagi cream cheese ringan sedikit

2) Kemudian campur dengan susu pekat.

3) Selepas itu, biskut cheese (jenama julies ok je) dicelupkan dengan susu suam (susu apa-apa pun boleh, pakai susu tepung pun boleh je) dan terus susun rapat-rapat di dalam bekas atau loyang.

4) Tuangkan campuran cream cheese tadi nipis sahaja ke dalam bekas atau loyang, dilapiskan dengan biskut cheese dan diselangselikan dengan campuran cream cheese. Tebal berapa layer, ikut suka hati.

5) Kemudian letak hiasan bentuk love atau apa-apa sahaja.

6) Masukkan ke dalam peti sejuk bahagian bawah bukan sejuk beku semalaman. Dah sejuk boleh makan.Selaamt menjamu selera.


*jangan lupa biskut cheese dicelupkan ke dalam susu tu dlm suam x suam la, sebab nak celup biskut tu agak-agak biskut cheese lembap-lembap. Jangan sampai hancur

resipi pahlova senang je, sila klik sini

resipi cheese cake xperlu bakar , klik sini

5 new ideas...:

Iffah Afeefah said...

cm mudah je

ijA said...

Iffah Affefah : mudah je iffah, jom buat..kita tak buat lagi resipi ne, ambil dari resipi kawan kita.

biskut chipmore said...

sedapnya..

ijA said...

thanks biskut chipmore : ne gambar dari facebook kawan kita, bukan kita buat. Kita xbuat pun lagi....all the best.

ijA said...

opsss sedap lagi chipmore double chocolate warna unggu..