February 05, 2017

Resipi Asam Jambu umealong

Bahan-bahan :


Asam kulit limau 100g (angaran sahaja)


Gula halus(gula castor) - 200g gula pasir yang telah dimesin. Gula lebih banyak kerana asam limau rasanya masam masin. 
* Tambah gula halus kerana untuk memberikan rasa masam, masin , manis ke dalam asam jambu. 


Cara-cara membuatnya : -



Mesin ( kisarkan ) asam kulit limau guna mesin pengisar makanan kering. Pastikan bekas pengisar dan alat pengisar kering. 

Selesai kisar asam limau, masukkan asam limau yang telah dikisar ke dalam bekas. 

Campurkan gula halus(gula castor), ke dalam bekas asam limau yang telah dikisar.

Gaul sebati gula halus dan asam limau yang telah dikisar tadi. *Tambahkan gula halus lagi jika kurang rasa. Berpada-pada , jangan manis sangat. 

Siap, boleh dimakan bersama jambu batu, epal, tembikai susu atau buah pilihan sendiri.


Asam jambu bersama potongan nipis buah jambu. Selamat mencuba!

Sekian, Terima kasih.

2 new ideas...:

logorithm said...

Sedapnya! Lama tak singgah blog ini...

NIC said...

Nice post, keep it up. Hope you are well.
mercury vapor analyzer
cold vapor atomic absorptions spectroscopy