March 15, 2013

Puding Caramel


http://nshafea.blogspot.com/2013/03/puding-karamel.html



Resepi :mdm aina
Sumber : Hasue, sini
Bahan-bahan ( seloyang )
* 7 biji telur
* 1/2 tin susu pekat
* 1/2 tin susu cair
* 1 cawan air
* 3 sudu esen vanilla
* 3 sudu gula

Cara-cara
1. campur dlm blender - telur, susu pekat, susu cair, air dan esen vanilla (blend sekejap je)
2. masukkan gula dlm loyang dan layangkan loyang atas api sederhana sampai cair(golden color) - ratakan dan biarkan mengeras
3. tuang bahan yg dah di blend ke dlm loyang - kalau nk cantik, sila tapis adunan tu
4. kukus selama 45 minit - jgn selalu buka penutup pengukus, nnti puding x gebu.hehe
5. selepas angkat, biarkan sejuk sedikit baru la terbalikkan puding..lepas tu..tadaaa...mamam

* kalau letak dlm cup cawan sama juga kaedahnya lepas buat gula hangus terus masuk dlm cawan dan tuang bahan2 yg di blend td tutup cup dgn penutup (tp jagan tutup rapat sekadar letak aje diatas mulut cup) kukus selama 10 -15 minit..keluarkan dan sejukan dlm peti ais

0 new ideas...: