July 04, 2013

Senang je Puding Karamel Gula Hangus

Inspirasi puding karamel , ceritanya begini...alhamdulilah dapat puasa 1 hari ini. Ternampak pos puding karamel terus baca resepi dna buat je. Bahan-bahan ada dekat dapur. SIAP!


Puding karamel di atas guna telur

Resipi rujuk di sini 


Resipi puding karamel tanpa telur pun ada rujuk sini


sana


Bahan-bahan 
400cc(400ml) susu segar/susu cair
5 sudu besar gula halus
3 biji telur- pada suhu bilik
2 biji telur kuning-pada suhu bilik
2-3 titik esen vanila

[ KARaMEL ]
5 sudu besar gula
1/2 cawan air

Sediakan karamel:

Masukkan gula ke dalam periuk. Masak di atas api sederhana. Bila nampak sedikit perang, masukkan sedikit air.
[kalau sy suka pekat pekat, tp mak suka cair cair. hehee. ikut selera lahh]
masaklah sehingga perang. tuang ke dalam loyang. ketepikan.

puding:
masukkan telur, susu, esen vanilla, gula dalam satu bekas dan pukul bagi kembang/sebati.
[tp dulu kat rumah kalau malas nak pukul, kami masukkan je semua dalam blender. 2mins siap. hehee.]
lepastu tuang ke dalam loyang yang ada karamel tadi.
Kukus dengan api sederhana selama 30 minit.
Bila dah masak, letak kat luar dulu bagi sejuk. Bila sejuk bolehlah disimpan dalam peti ais.




Puding karamel ne pun guna telur

Sempat snap sebelum habis

p/s : iklan job dirumah http://www.jobdirumah.com/atiqahnurul

1 new ideas...:

kemey said...

emm nampak sedap, dengar name pon da mengiurkan hehe..