June 09, 2012

cream puff (paff krim)




Resipi cream puff (paff krim) sumber dari sini dan sana

Bahan-bahan yang diperlukan :
  1. 4 biji telur saiz A(saiz bessar)
  2. 1 cawan air (250 ml )
  3. 1/2 cawan mentega/ majerin ( 150 ml)
  4. 1 cawan tepung ( gandum/ all purpose flour)
  5. 1/2 sudu kecik garam (kurangkan jika menggunkan salted butter /majerin)
Cara-cara membuatnya adalah seperti yang dilampirkan di bawah :

  1. Panaskan 1 cawan air, majerin, dan garam kedalam kuali sehingga mendidih dan segera masukkan 1 cawan tepung, kacau sehingga adunan sebati dan kenyal sedikit.
  2. Kemudian masukkan 4 biji telur semua sekali ke dalam adunan, kacau sehingga sebati dengan api yang perlahan.


Inti krim paff  seperti berikut : 

  1. 3 biji telur (kuning sahaja)
  2. 200 g gula 
  3. 3 cawan susu (750 cc atau ml susu)
  4. 1 1/2 sudu besar tepung andum
  5. 1 1/2 sudu besar ( tepung gandum + tepung jagung) =  1/6 cawan
  6. 1/2 sudu esen vanila 

Cara-cara membuatnya :

  1. Pukul 3 biji kuning telur bersama gula sehingga kembang dan menjadi warna putih. Tuangkan susu sedikit demi sedikit sehingga semua gula larut
  2. Masukkan tepung,tepung jagung dan esen vanila kacau sehingga adunan sebati.
  3. Masak dengan api sederhana dan teruskan mengacau sehingga adunan mendidih dan menjadi pekat.
  4. Sejukkan sebelum masukkan ke dalam paff yang telah sejuk tadi.

 
*percubaan pertama tidak menjadi, kawan kita buat menjadi,, sila rujuk sumber sini dan sana.

Boleh je cari dekat myresipi.com , klik 1, klik 2, klik 3, klik 4, dan klik 5.






0 new ideas...: